Annelies Barendrecht

Mijn naam is Annelies Barendrecht. Van huis uit ben ik docent Engels en Nederlands en tolk/vertaler. Jarenlang gaf ik les aan een middelbare school en in  het volwassenen onderwijs. In binnen- en buitenland. Tot ik besefte dat ik niet mijn hele leven voor de klas wilde staan. Wat volgde was een periode waarin ik verschillende sporen bewandelde. Zo was ik acht jaar directeur van de Vrijwilligers Centrale in Barneveld. Een rijke tijd, want als directeur van zo’n organisatie kom je in aanraking met alle geledingen in de samenleving. Niet zeker of dit spoor op den duur wel naar mijn eindbestemming zou leiden, ben ik in die jaren, de jaren negentig, ook gaan schrijven.

Teksten

Sinds 1998 ben ik zzp-er, een tekstschrijver die schrijft voor verschillende opdrachtgevers: o.a. de Koninklijke BDU, Nieuwe Veluwe, FBNed en de Maatschappij van Welstand. Ook heb ik een aantal boeken geschreven, zowel jubileumboeken als uitgaven met een meer ideëel karakter. Het boek Buren van Ver is daar het mooiste voorbeeld van.  De keuze om door te gaan als kleine ondernemer is een goede keuze gebleken. Hoe leuk en voedend is het niet om overal achter de schermen te mogen kijken. Om te luisteren naar mensen met een verhaal. En om dan over al die onderwerpen en mensen te mogen schrijven.

Fotografie

En toen kwam er weer een spoor bij: de fotografie, via een gedegen opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Het lag een beetje voor de hand. Enerzijds omdat het nu eenmaal handig is als je zelf je foto’s kunt maken bij je teksten, anderzijds omdat ik in de loop van de tijd een ware passie heb ontwikkeld voor fotograferen. Een passie die zich niet in laat dammen door het  maken van  foto’s bij teksten alleen. Maar of het nu gaat om het schrijven van teksten of om fotografie, in beide gevallen komt het er op aan dat je goed observeert, met al je zintuigen. In teksten vertalen die observaties zich in woorden, bij fotografie in beelden.

Inspiratie

Mensen en hun emoties staan bij mij centraal in tekst en beeld. Bij teksten vertaalt zich die inspiratie in human interest verhalen en journalistieke reportages in kranten, magazines en andere tekstuitingen. Al dan niet voorzien van foto’s van eigen hand. In de fotografie richt ik me vooral op portretten, op locatie of in mijn studio. En op de journalistieke fotografie. De mens als bron van inspiratie.